Manuele therapie

Een manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die de post-hbo opleiding manuele therapie en eventueel de daarop volgende master-opleiding heeft gevolgd. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het minder goed kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met of zonder uitstraling tot in de armen
  • Lage rugklachten met of zonder uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten mogelijk in combinatie met rib-, borst en/of nekpijn
  • Bepaalde vormen van duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Heup- en bekkenklachten

Wat kan ik verwachten van manuele therapie?
Het doel van manuele therapie is om je gewrichten beter te laten functioneren en ook je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast. Wordt in één gewricht bewogen dan heeft dat direct invloed op de aangrenzende botstukken. Daarom behandelt de therapeut de hele bewegingsketen en niet slechts één enkel gewricht.

De beperkingen in het bewegen worden functiestoringen genoemd. Het doel is deze op te heffen omdat die kunnen leiden tot pijn, bewegingsarmoede, ziekte en uiteindelijk ook tot sociale problematiek. Functiestoringen kunnen invloed hebben op plaatsen elders in het lichaam. Wanneer bijvoorbeeld de rug niet goed beweegt kan dat aanleiding zijn voor pijnklachten in de schouder, heup of knie. Is de gewrichtsproblematiek opgelost dan zal de therapeut je adviseren hoe te handelen om herhaling van de klachten te voorkomen.

Dat betekent regelmatig oefeningen doen, of een intensiever trainingsprogramma volgen om de gewoontepatronen in je lichaam te doorbreken en de disbalans in spierlengte en/of kracht op te heffen. In sommige gevallen kan het zijn dat je niet iets extra’s hoeft te ondernemen. Samen met jou gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat je weer pijnvrij kunt werken, bewegen en sporten!

Vergoeding
Manuele therapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je kunt je met en zonder verwijzing van de huisarts aanmelden. Als je huisarts al op de hoogte is en je behoefte aan fysiotherapie reeds besproken is, vragen wij je eveneens om een verwijzing. Dit werkt kostenbesparend.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Onze therapeuten die gespecialiseerd zijn in manuele therapie:
Karin van Baaren (master), Paul Stoetzer (master), en Roberto Ruiz.