Sportfysiotherapie

Voor welke klachten is sportfysiotherapie geschikt?

  • Sportblessures
  • EHBSO: eerste hulp bij sportongevallen
  • Preventie van sportblessures
  • Bewegingsanalyse
  • Diverse overige klachten waardoor je beperkt wordt tijdens het sporten
  • Advies in sportkeuze, beste aanpak, materiaal, kleding en schoeisel
  • Sportmedische begeleiding
  • Opstellen van trainingsprogramma's
  • Toepassen van oefentherapie bij overige doelgroepen
  • Prestatieverbetering

Wat kan ik verwachten van een sportfysiotherapeut?
De sportfysiotherapeut kan je helpen wanneer er sprake is van een blessure of wanneer je overtraind bent. Je wilt dan natuurlijk graag in beweging blijven en je sport zo snel mogelijk hervatten. Op basis van wat je aankan stellen we een alternatief trainingsschema op, zodat je je conditie zo veel mogelijk kan behouden.

De sportfysiotherapeut zal je zodanig begeleiden dat je je sport zo snel mogelijk, maar blessurevrij, kan hervatten. De therapeut heeft inzicht in wat er gebeurt tijdens het sporten en begrijpt hoe je geblesseerd bent geraakt. Belangrijk is natuurlijk dat je dat zelf ook gaat begrijpen. Er wordt een behandelplan en revalidatieschema op maat gemaakt. Enerzijds afgestemd op wat je aankunt en anderzijds op de sport die je beoefent. Ook kijken we naar je motoriek, coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen.

Hoe ziet een behandeling eruit?
Je sportfysiotherapeut kan verschillende behandeltechnieken toepassen. Een groot deel van de behandeling zal bestaan uit een oefenprogramma met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. Daarnaast worden mobiliserende technieken op je spieren en gewrichten toegepast. Diverse ondersteunende technieken zoals tapen, brace advies, dry needling en massage worden waar nodig ingezet.
Het doel van de behandeling is afhankelijk van je hulpvraag, maar zal in het algemeen betekenen dat we je helpen herstellen tot je oorspronkelijke sportniveau of je helpen je prestatie te verbeteren tot het hoogst haalbare. Zo nodig zal de sportfysiotherapeut overleggen met je trainer over een aangepast trainingsprogramma. Voorkomen van blessures is namelijk het belangrijkste. Je therapeut zal er naar streven herhaling van dezelfde sportblessure te voorkomen. Uiteraard is hierbij je eigen inzet medebepalend voor succes.

Verwijzing en vergoeding
Sportfysiotherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je kunt je met en zonder verwijzing van de huisarts aanmelden. Als je huisarts al op de hoogte is en je behoefte aan fysiotherapie reeds besproken is, vragen wij je eveneens om een verwijzing. Dit werkt kostenbesparend.
Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

De therapeuten die gespecialiseerd zijn in sportfysiotherapie zijn:
Suzanne de Jong-van de Molen (master), Keesjan Heerikhuisen (master) en Karin van Baaren