Artrose Netwerk

Afspraak maken
GOED Fysio is aangesloten bij het recent opgestarte Artrose Netwerk regio Haaglanden.

Heeft u last van pijn aan uw knie of heup? Of zijn uw knie of heup vaak stijf, waardoor u minder makkelijk beweegt? Wij zijn een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk aangesloten bij het Artrose Netwerk regio Haaglanden waar we u graag helpen bij deze klachten.

Het Artrose Netwerk regio Haaglanden is een initiatief van gespecialiseerde fysiotherapeuten, huisartsen en de orthopedisch chirurgen van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Samen kijken we hoe we u het beste kunnen helpen als u last heeft van artrose aan heup of knie. Lees meer over het Artrose Netwerk regio Haaglanden.

Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Artrose is slijtage van het kraakbeen in een gewricht. Bijvoorbeeld de knie of de heup.

Kraakbeen is een dun laagje elastisch, schok dempend weefsel. Kraakbeen zit op de uiteinden van de botten in de gewrichten. Het is heel glad. Daardoor kunt u uw gewrichten makkelijk buigen, draaien en strekken. Bij artrose wordt het kraakbeen door slijtage dun en brokkelig. Het kan ook gebeuren dat het kraakbeen helemaal weggaat. Daardoor gaan de botten in uw gewrichten meer tegen elkaar wrijven. Dit doet pijn. Ook kan er vocht in het gewricht komen. Het gewricht wordt daardoor dikker. Bewegen gaat door dit alles moeilijker. Soms hebben mensen last van artrose in 1 gewricht. Maar het kan ook dat u in meerdere gewrichten last krijgt van artrose. Bijvoorbeeld zowel in de knie als in de heup. Meestal krijgt u langzaam maar zeker steeds meer last van artrose. De meeste mensen met artrose geven aan dat ze pijn hebben. Ook stijfheid, een lichte zwelling en warm aanvoelen van het gewricht, zijn klachten die veel mensen noemen. De klachten zijn het ergste als u een tijdje niets heeft gedaan. Als u beweegt, wordt de pijn minder.

Veel mensen met artrose hebben de eerste 10 minuten na het opstaan het meeste last van pijn en stijf zijn. Dit noemen we startpijn en startstijfheid. Hoeveel pijn mensen voelen, hangt vaak ook samen met het weer.

Wat kan ik verwachten van een fysiotherapeut van het Artrose Netwerk?

Bij het Artrose Netwerk regio Haaglanden werken we volgens 3 stappen:

  • Stap 1 is het geven van voorlichting. U gaat daarna zelf thuis oefenen
  • Stap 2 is oefenen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Tegelijkertijd schrijft uw arts u medicijnen voor tegen de pijn als dit nodig is
  • Stap 3 is een afspraak met een orthopedisch chirurg van HMC. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan botten, pezen en spieren. De orthopedisch chirurg zal uw heup of knie verder onderzoeken. Soms zal hij of zij u een injectie geven met een ontstekingsremmer. Daarna heeft u een tijd minder last van de artrose. Als dit alles niet genoeg helpt, opereert de orthopedisch chirurg u eventueel.

Het hangt af van uw klachten met welke stap u begint en waar uw behandeling stopt. Vaak heeft u genoeg aan oefenen, al dan niet onder begeleiding van een fysiotherapeut. Alleen als dat echt nodig is, krijgt u een operatie in het ziekenhuis.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Vaak doet bewegen pijn als u artrose heeft. Toch is het belangrijk dat u blijft bewegen. Hierdoor blijven uw spieren, botten en pezen in en rondom het gewricht sterk en stevig. De stijfheid en vaak ook de pijn worden daardoor minder. Bewegen kan ook voorkomen dat klachten erger worden.

Belangrijk is wel dat u niet te veel beweegt. Want dan vraagt u te veel van uw gewrichten. Geef uw knie of heup daarom een tijdje rust als die erg pijn doet bij het bewegen. Het kan ook helpen als u iets kouds of juist iets warms op het gewricht legt. Bijvoorbeeld een pittenzak of een koud/warm kompres. Gaat het weer beter? Dan kunt u voorzichtig weer meer gaan bewegen. Een fysiotherapeut van het Artrose Netwerk regio Haaglanden kan u advies geven over bewegen. Ook kan hij of zij u vertellen welke oefeningen u het beste kunt doen.

Verwijzing en vergoeding

Uw zorgverzekering vergoedt alle zorg die u krijgt van uw huisarts of de orthopedisch chirurg. Voor de behandeling door de orthopedisch chirurg geldt uw eigen risico als u dit nog niet heeft verbruikt. Verwijst uw huisarts of orthopedisch chirurg u met de diagnose artrose door naar een fysiotherapeut? Dan vergoedt uw zorgverzekeraar in ieder geval de eerste 12 behandelingen door de fysiotherapeut. Hiervoor geldt uw eigen risico als u dit nog niet heeft verbruikt. U krijgt meer behandelingen vergoed als uw een aanvullende verzekering heeft afgesloten voor fysiotherapie.

Met welke klachten kan u het beste terecht?

  • Knie artrose
  • Heup artrose

Heeft u nog vragen over het Artrose Netwerk regio Haaglanden en over hoe wij u kunnen helpen? Of wilt u al meteen aan de slag? Neem dan contact met ons op. Meer informatie vindt u ook op de webpagina van het Artrose Netwerk regio Haaglanden.

Onze gespecialiseerde Artrose fysiotherapeuten zijn Joachim Sojinu, Suzanne de Jong-van de Molen en Karin van Baaren.