Sportfysiotherapie

Afspraak maken
Sportfysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en behandelen van blessures. De sportfysiotherapeut richt zich op het geven van voorlichting en advies voor iedereen die sport beoefend, zowel op amateur als op professioneel niveau, als ook voor wie wil gaan sporten in de toekomst.

Wat kan ik verwachten van een sportfysiotherapeut?

De sportfysiotherapeut kan u onder andere helpen wanneer er sprake is van een blessure of overtraindheid. Op basis van wat u aan kan stellen wij een alternatief trainingsschema op. Het doel daarbij is om uw conditie zo veel mogelijk te kunnen behouden en te werken aan uw herstel. De sportfysiotherapeut zal u zodanig begeleiden dat u uw sport zo snel mogelijk, maar blessure vrij, weer kan hervatten. De therapeut heeft inzicht in de ontstaanswijze van een blessure als ook hoe uw specifieke sport daar van invloed op is. Belangrijk is natuurlijk dat u dat zelf ook gaat begrijpen. Er wordt een behandelplan en revalidatieschema op maat gemaakt. Enerzijds afgestemd op wat u aan kunt en anderzijds op de sport die u beoefent. Ook kijken we naar de motoriek, coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en het uithoudingsvermogen. Zo nodig zal de sportfysiotherapeut overleggen met uw trainer/coach over een aangepast trainings- en wedstrijdprogramma.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Uw sportfysiotherapeut zal verschillende behandeltechnieken toepassen. Een groot deel van de behandeling zal bestaan uit een oefenprogramma met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. Daarnaast worden mogelijk mobiliserende technieken op de spieren en gewrichten toegepast. Diverse ondersteunende technieken zoals tapen, brace advies, dry needling en massage worden waar nodig ingezet.

Het doel van de behandeling is afhankelijk van uw hulpvraag, maar zal in het algemeen betekenen dat we u helpen herstellen tot uw oorspronkelijke sportniveau of helpen de prestatie te verbeteren tot het hoogst haalbare.

Verwijzing en vergoeding

Sportfysiotherapie valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. U kunt met en zonder verwijzing van de huisarts bij ons terecht. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Met welke klachten kan u het beste bij de sportfysiotherapeut terecht?

  • Sportblessures (o.a. spier of peesscheur, overbelasting, band letsel, breuk, verrekking)
  • EHBSO: eerste hulp bij sportongevallen
  • Preventie van sportblessures
  • Bewegingsanalyse
  • Divers klachtenbeeld waardoor je beperkt wordt tijdens het sporten
  • Advies in sport keuze, beste aanpak, materiaal, kleding en schoeisel
  • Sportmedische begeleiding
  • Opstellen van trainingsprogramma's
  • Toepassen van oefentherapie bij overige doelgroepen
  • Prestatie verbetering

Onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten zijn Suzanne de Jong-van de Molen (master) en Karin van Baaren.